Något jag blev mer eller mindre besatt av i Tokyo är tonkatsu, en japansk variant av en wienerschnitzel som äts antingen med ris, eller som en macka (då kallad katsu sando) mellan två skivor formbröd. Löjligt gott – och, upptäckte jag, väldigt enkelt att laga. Min variant blir faktiskt precis lika god som den var i Japan och tonkatsu-abstinensen är därmed borta för alltid.
Några viktiga saker:
- Köp fläsk av hög kvalitet. Alla ingredienser, förresten, ska vara av bra kvalitet men köttet är nog allra viktigast. Gå till din kötthandlare och be om benfria fläskkotletter, gärna av ibericogris eller ekologisk utegris. Ju mörare desto bättre!
- Den söta tonkatsu-såsen jag använder kommer från märket ”Bull Dog” och finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker eller online. Vill man kan även göra en egen variant, finns massor av recept om man googlar.
- Friter gärna i kokosolja (doftfri) eller ghee, så slipper du härdade vegetabiliska oljor som inte tål upphettning så bra.
Tonkatsu (2 personer)
350 g benfri fläskkotlett av hög kvalitet
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl pankoströbröd
Salt & peppar
Fett att fritera i t ex kokosolja eller ghee
1. Putsa och banka ut fläskkotletterna så att de blir tunna, som en schnitzel. Pricka kotletterna med en gaffel runtom och på båda sidor, detta gör att köttet inte drar ihop sig vid fritering och bidrar ytterligare till mörheten.
2. Salta och peppra köttet på båda sidor.
3. Doppa fläskbitarna först i mjöl, sen i uppvispat ägg och till sist i pankoströbrödet.
4. Värm upp frityroljan till ca 180 grader och fritera det panerade fläsket tills paneringen blivit gyllenbrun på båda sidor.
5. Servera med tonkatsusås, nykokt japanskt ris, en klick senap (gärna japansk men Dijon går också bra), riven vitkål och en skiva citron.
1 Kommentar
Du gjorde det väldigt bra. Jag uppskattar det verkligen. Snälla, sluta inte