I jakten på goda sötsaker-utan-socker bakade jag igår dessa brownies som blev riktigt bra. Grunden är sötpotatis, vilket gör att konsistensen blir len och fin, nästan som en chokladfudge. I övrigt är den helt glutenfri och som sötning använde jag björksocker, men det går lika bra med t ex honung. Perfekt när man är sötsugen men inte vill äta något alltför onyttigt! Martin tyckte det var jättegott, vilket brukar bara ett bra betyg – han är kräsen när det kommer till ”nyttiga” godsaker. Här kommer receptet:
Sötpotatisbrownies
250 g kokt sötpotatis
2 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl björksocker eller annan sötning
Hackade hasselnötter
Sätt ugnen på 180 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare och häll i en klädd form. Toppa med hackade hasselnötter och grädda sedan i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna och skär sedan i bitar. Servera med t ex vispad grädde!