Jag fick frågan häromdagen om jag inte kunde göra en reseguide till Tokyo. Visst kan jag göra en sammanfattning av de restauranger, stadsdelar och sevärdheter vi besökte, men jag kommer aldrig kunna göra en så bra Tokyo-guide som Sandra har gjort och som jag fick stor användning för, här hittar ni den.
Däremot var det en grej jag tyckte var lite knepigare: att hitta information om hur det är att resa med bebis i Japan! Jag förstod ganska snabbt att Tokyo kanske inte är det första barnfamiljer med små bebisar tänker på att besöka och därför fanns det inte jättemycket nyttig information (det mesta jag hittade handlade om äldre barn) , men i min erfarenhet är det en av de bästa storstäderna att åka till med spädbarn. Så här kommer en liten guide för er som är sugna på att packa med er lilla unge och resa till Tokyo – något jag verkligen rekommenderar!
Jag utgår nu från min bebis, som ju var ca 4,5 månader när vi var där. Jag har tyvärr ingen erfarenhet och tips om hur det är att resa med äldre barn.
Att packa med sig från Sverige
Som ny förälder är det inte helt lätt att veta vad man ska ta med sig på sin första resa, men vi lyckades ganska bra såhär i efterhand. Förutom självklara saker (kläder, reseapotek för barn, leksaker etc.) rekommenderar jag:
- Blöjor. Det är förvånansvärt svårt att få tag på blöjor i Tokyo, eftersom många fortfarande använder tygblöjor. Bra för miljön, men lite jobbigare för oss västerlänningar som är vana vid engångsvarianten. Jag hade med mig så att det räckte ända fram till sista dagen, då jag fick springa ner till en 7/11. De hade en sorts blöja i ett resepaket om 2 st och bara i en storlek: 9-12 månader. De gick, men vi fick faktiskt köpa blöjor när vi mellanlandade i Frankfurt på vägen hem också.
- Resevagn. Vi dividerade fram och tillbaka om huruvida vi skulle ha med oss vår vanliga vagn, babyskyddet eller köpa en resevagn. Valet föll till slut på det sista, och det är jag väldigt glad för. Vår vanliga vagn hade varit alldeles för stor och otymplig
- Ersättning/barnmat. Nu ammar Ben ju på heltid så vi behövde inte tänka på att ta med oss mat, men jag läste att ersättningen de säljer i Japan är annorlunda från den hemma i Sverige, så att ta med sig så att det räcker åt bebis hela resan är nog att rekommendera.
- Bärsele. Bästa tipset!! Det smidigaste sättet att upptäcka en storstad är med bebis i bärsele, i alla fall om man är två så att man kan turas om.
Med bebis i Tokyo
Nu har jag ju inte någonting att jämföra med eftersom detta var vår första resa, men är andra städer som Tokyo när det kommer till bebisar så är det ju INGA problem att resa när barnen är små. Det var en så positivt upplevelse, inte minst för att japaner är så intresserade, nyfikna och artiga. Ben fick otroligt mycket uppmärksamhet och vi fick kontakt med massor av folk via honom, med allt från hotellpersonal till tågvakter och turister på gatan. Människor öppnade dörrar, höll upp hissar, kom fram och pratade, bebisanpassade på restauranger och ansträngde sig för att göra livet så kul och enkelt som möjligt för lillen. Det kan ju jämföras med här hemma i Stockholm där man mest känner sig i vägen när kommer med sin vagn (looking at you, tanter i övre medelåldern som alltid ska muttra och sucka passivt aggressivt så fort det råkar bli trångt någonstans).
Här kommer lite info och saker att tänka på:
- Transport. Att ta sig runt i Tokyo görs lättast via tunnelbana. Systemet kan verka lite krångligt i början men så fort man börjar förstå hur det funkar är det hyfsat enkelt. Taxi är också smidigt, men ganska dyrt och eftersom de inte har bilbarnstolar får man åka på egen risk med bebis i knät. Vi hade för det mesta med oss resevagn och bärsele, ibland bara bärsele om vi visste att vi skulle vara i ett område med mycket folk. Det finns hiss på de flesta tunnelbanestationer men inte alla, så man får vara beredd på att eventuellt kånka vagnen uppför trappor på vissa ställen. Tittar man omkring sig ser man att de flesta Tokyo-bor med bebis antingen har dem i bärsele, eller kör omkring en supersmidig, ihopfällbar vagn anpassad för cityliv. Jag skulle alltså inte rekommendera att ta med våra svenska rymdskepp till vagnar, det kommer bara bli jobbigt. Vi köpte en resevagn från Moweo som inte var alltför dyr och funkade fint. I övrigt är Tokyo väldigt enkelt att ta sig runt med vagn. Gatorna är nya och fina, trafiken är lugn och det är enkelt att gå undan de allra mest trafikerade vägarna och hitta små gator som i princip är helt bilfria.
- Amning: Det här med offentlig amning i Japan är lite av ett mysterium. När jag googlade fick jag olika bud, någon sa att hon brukar amma offentligt och att det aldrig är några problem, en annan att Japan är ett traditionellt land och att man gärna ser att en ammande mamma går undan lite. Jag kan inte tänka mig att man skulle bli tillsagd, men för att inte trampa någon på tårna såg jag till att amma diskret. I en park med en sjal över bebis, inne på en toalett eller i ett babyrum i ett varuhus. Det gick hur bra som helst!
- Babyrum/skötbord: Eftersom allting i den här staden är så anpassat för att det ska vara enkelt och smidigt att leva, även som mamma, så är det inte svårt att få tag på skötrum när det ska bytas blöja. I Tokyo finns massvis med shoppingvaruhus, och i varje varuhus finns antingen en eller flera rymliga toaletter med skötbord, eller välutrustade babyrum där man kan amma, värma ersättning och byta blöja. På många damtoaletter sitter det även små ”bebisstolar” på väggarna, som man kan sätta sin bebis (förutsatt att hen kan sitta själv) medan man går på toaletten och behöver händerna fria. Så bra!
- Restauranger. Eftersom många restauranger är små och trånga så kan det vara lite krångligt att ta med vagn in på vissa ställen. Vi kikade alltid in för att avgöra om det var värt att gå in eller inte, man vill liksom inte vara den där stora krångliga turistfamiljen med vagn och bebis när trötta affärsmän/kvinnor sitter och njuter av sin ramen efter en lång dag på jobbet. Det gjorde att vi inte åt på lika många restauranger som vi hade gjort annars, men som tur är har Tokyo massvis med god mat att bjuda på ändå – street food, ”conbinis” etc. Det finns en hel del familjevänliga restauranger också, men vad jag förstår är maten ofta inte tipptopp och för oss var inte det så intressant. Då var det värt att ta några extra varv i kvarteret för att hitta en restaurang som kändes relativt bebisvänlig men genuin. För att öka chanserna att få plats kan det vara värt att ge sig ut endast med bärselen när det vankas restaurangbesök.
Sammanfattningsvis: Jag upplevde inte några nackdelar med att ha med oss Ben till Tokyo. Tvärtom, resan blev så mycket roligare, mysigare och värdefull – även om han inte kommer minnas den så är det vår första resa som familj och det kommer alltid att kännas speciellt. När han blir äldre ska jag visa bilder och om några år åker vi dit igen, går på Disney Land, besöker Kyoto och en massa annat kul som han förhoppningsvis kommer uppskatta då.
Jag har säkert glömt några saker, men det här var det jag kom att tänka på i första hand. Säg till om det är något ni undrar eller saknar! Och ni som funderar på att åka till Tokyo med bebis. Sluta fundera och ÅK! Ni kommer inte att ångra er.
1 Kommentar
Blöjtips för Japan! Det är större drugstores som säljer blöjor och barnmat mm. Men maten kan ju bli lite knivig om man inte kan läsa japanska. Pampers finns och även så klart massor av lokala märken.